Advertisements

Hvad sker der på AI-fronten hos SAS Institute?

For nylig inviterede SAS Institut til sin årlige begivenhed, SAS Global Forum, hvor over 6.000 mennesker samlet sig for at få nye viden om det seneste inden for dataanalyse, AI og statistik.

Arrangementet er verdens største analytikerkonference, og i betragtning af rammerne og de spændende talere, som SAS har trukket til Dallas, er det ikke underligt. Ud over nogle af SAS egne store navne som fx grundlægger Dr. Jim Goodnight, den potentielle efterfølger Oliver Schabenberger, produktchef og ansvarlig for Advanced Analytics & AI, Saurabh Gupta og den svenske AI-ekspert Josefin Rosén, kunne man også opleve grundlæggeren af ​​eksponentiel medicin på Singularity University Daniel Kraft, og ikke mindst fysiker, forfatter og futurist Dr. Michio Kaku. Nedenfor er et resumé af deres tanker om AI, etik og vores fremtid.

Der foregår meget på AI og teknologi front lige nu. Allerede inden for ti minutter fra, at Dr. Goodnight åbnede arrangementet, arrangerede man en række mennesker på scenen, og derefter begyndte et kamera, placeret omkring 30 meter væk, at læse ansigterne. Ved at matche dem mod en database med 55 millioner ansigter kunne man identificere hvem der var hvem. Det hele skete i realtid, og personerne flyttede sig rundt på scenen for at forvirre computeren, hvilket de selvfølgelig ikke lykkedes med. Hermed kunne man vise effekten af det, som SAS kalder Computer Vision. Det vil sige, at computere visuelt opfatter omverdenen og kan drage konklusioner i lighed med mennesker. Denne teknologi kan bruges ikke kun til ansigtsgenkendelse, men også til identifikation af ukrudt, kræfttumorer eller defekte produkter i en fabrik.

Daniel Kraft, en læge og forsker inden for medicin og neurovidenskab på Singularity University, gav dernæst et foredrag i en hastighed hurtigere end jeg nogensinde før har oplevet.

Tempoet var nødvendigt, for at han kunne nå at fortælle om alle de tekniske løsninger, der allerede eksisterer, og om nogle, der venter lige rundt om hjørnet lige på medicinfronten. Nye tekniske løsninger kombineret med avanceret analyse gør det allerede muligt at analysere en række forskellige sygdomstilstande hurtigere og mere præcist. Det handler ikke kun om at identificere kræft, men også mindre kritiske sygdomme som højt blodtryk, vejrtrækningsbesvær, maveproblemer og meget mere. Via forskellige typer af sensorer, der overfører information direkte til en computer, er det muligt at sammenligne forskellige data og dermed lette diagnosen. Beslutningen om handling ligger dog fortsat hos lægen, selvom det er muligt at få anbefalinger fra teknologien baseret på, hvilke behandlinger der tidligere har givet hvilken type udfald.

Derudover drøftede både han og Michio Kaku mulighederne for at læse vores hjerner, hvilket først og fremmest giver os mulighed for at forstå, hvordan vores tænkning foregår. Men hvad der virkelig er revolutionerende med denne teknologi er muligheden for at skabe minder og oplevelser, der så kan distribueres til mennesker. Forestil dig, at du i stedet for at se en film, oplever en film.

Dr. Kaku delte også sin positive fremtidsvision, hvor AI vil arbejde sammen med mennesker, da begge har forskellige kompetencer at bidrage med. Han mener ikke, at AI kan udføre visse typer opgaver, herunder at fremføre etiske eller moralske argumenter eller handle effektivt i uforudsigelige og unikke situationer. Derudover vil mange sandsynligvis foretrække at interagere med andre mennesker i forskellige situationer, men AI kan være en del af processen og lette folks arbejde på flere forskellige måder.

SAS Product Manager Saurabh Gupta mener samtidig, at AI er et meget bredt koncept, som består af fire forskellige aspekter og er afhængig af yderligere fire betingelser for at fungere. De fire aspekter af AI er:

1. Maskinindlæring og dyb læring – hvilket er det, der normalt refereres til, når nogen taler om AI

2. Computer Vision – hvilket betyder muligheden for, at en computer kan se og fortolke sine omgivelser

3. Natural Language Processing – som omfatter håndtering af sprog, både for at forstå og generere sætninger

4. Prediction og optimering – evnen til at forudsige fremtiden og optimere til forskellige situationer.

Men ingen af ​​disse fire aspekter eller funktioner kan opnås, med mindre fire forskellige betingelser er på plads, siger Saurabh Gupta. Disse fire er:

Gode ​​data – Uden gode data kan du ikke få gode analyser, så det er helt fundamentet.
God visualisering – Hvis der ikke er nogen god måde at visualisere resultaterne på, har du kun erstattet et uforståeligt datasæt med et andet. Analysen skal kunne forstås.
Arbejdsmodelstyring – Du skal kunne håndtere og først og fremmest implementere dine analysemodeller, ellers kan du ikke foretage de ønskede beregninger.
Beslutningsmodeller – Hvordan træffes beslutninger baseret på de analyser, som din AI leverer? Uden en klar struktur for hvad du gør med analyserne, vil de aldrig blive nyttige.

Efter tre dage på SAS Global Forum er det en utaknemmelig opgave at forsøge at opsummere alt, hvad der blev diskuteret om AI og analyse i en kort tekst. Som SAS’ svenske AI-ekspert Josefin Rosén siger det, er der næsten et urimeligt antal oplæg, der er interessante, og med begrænset tid skal man prioritere og udvælge. Forhåbentlig har jeg alligevel formået at vise, at det sker meget på dette område lige nu, og det bliver stadig mere klart, at SAS klart står i spidsen for meget af den udvikling, der finder sted. Så hvis du er nysgerrig på, hvordan AI og analyse vil påvirke os mennesker i fremtiden, så er det et godt råd for at holde øje med, hvad der sker hos SAS.

Af: Mattias Strandberg

Advertisements
På dagensanalyse.dk leverer vi nyheder, indlæg og relevante artiklerfor alle, der arbejder med digitale medier, digital markedsføring og tech. Vi skriver om trends og nyheder og deler gerne tips og idéer. Vores læsere har adgang til interviews med interessante og relevante personer, og vi leverer opdateringer fra konferencer omkring i verden gennem billeder, video og reportager.
RELATEREDE NYHEDER
Foto: Shutterstock
Guide: Så her beregner sociale medier sine videovisninger